Materiaal advies

 

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Waar koop ik een bal?’ ‘Welke materialen gebruik jij allemaal?’

Daarom hier mijn meest favoriete Pilates materialen. Ik raad alleen de materialen aan waar ik daadwerkelijk ervaring mee heb en waar ik écht tevreden over ben.

 

 

Pilates kleine bal

Een bal is een veelzijdig attribuut wat Pilates oefeningen verrijkt. Een oefening kan zwaarder worden, een andere focus geven zowel mentaal als fysiek en de nadruk soms wat meer op diepere spieren leggen. 

Een bal van ongeveer 22 cm is het prettigste. 
Een nieuwe bal kan in het begin een beetje plakkerig zijn. Dit verminderd na verloop van tijd.

 

Elastiek

Mijn andere meest favoriete Pilates materiaal is het elastiek. Ook wel de dynaband of weerstandsband genoemd. 
Met een elastiek kun je heel veel oefeningen van de Pilates apparaten nabootsen, oefeningen met de benen lichter maken en véél meer oefeningen doen voor de armen. 

Je werkt met weerstand, dus bouwt automatisch meer kracht op. 

De blauwe (sterk) vind ik persoonlijk het prettigst. Groen is wat lichter. Maar met een blauwe band kun je altijd wat losser vast pakken als het te zwaar wordt. 
Voordeel van de blauwe band is dat deze sterk genoeg is voor oefeningen met de benen. 

Foam roller

Foam rollers zijn erg populair tegenwoordig, omdat ze het bindweefsel fascia los masseren. Je hebt daardoor de mogelijkheid zelf spanning los te maken, waar je anders voor naar de fysiotherapeut zou gaan. 

Het probleem is alleen, dat de meeste foam rollers te hard zijn. 
Ik had ook ooit twee harde foam rollers en hield ook van ‘Je moet het voelen!’

Maar toen deed ik een keer een workshop van de Melt methode®. In eerste instantie vond ik het allemaal erg soft, maar ik merkte dat ondaks dat het heel zachte oefeningen waren, mijn lichaam er echt veel baat bij had. Toen ik mij in deze methode en fascia ging verdiepen kwam ik er achter dat de meeste fascia experts deze methode en de zachte foam roller aanraden. 

De Melt® roller is behoorlijk prijzig, deze zijn te krijgen via https://www.triggershop.nl/de-melt-methode/

De Sissel soft roller komt er dicht bij in de buurt.

Franklink Method®

De Franklink Method wordt veel geraadpleegd door Pilates docenten. Deze methode geeft veel inzicht in het lichaam. Van het skelet tot aan de organen. Deze oefeningen worden vaak gedaan met materialen, die door Eric Franklin zelf ontwikkeld zijn. 

De ballen zijn heel fijn omdat ze veelzijdig inzetbaar zijn. 
Je gebruikt ze om de fascia van de voeten los te masseren, je kunt de ballen gebruiken om het lichaam te kloppen, je kunt met de schouders of het bekken op de ballen gaan liggen. 

De peanut vind ik zelf een geweldig attribuut, omdat je het als mini foam roller kunt gebruiken. Je kunt er op liggen met de bovenrug of het bekken of in de nek (hetzelfde als met de twee losse ballen) Ook kun je het lichaam ermee los kloppen. Heb je geen behoefte aan een grote foamroller in huis? Dan raad ik je deze aan. 

<

Pilates Circle

De magic circle, of Pilates ring zie je veel in Pilates studio’s hangen. 
Het is een leuk apparaat waarmee je veel kan om de armen en de benen te versterken. 
Echter, de meeste variaties van oefenignen die met de circle gedaan worden, vragen kracht in de armen. De ervaring is, dat veel mensen juist éxtra spanning in de nek en schouders ervaren als zij de circle gebruiken. 

Dus heb jij snel last van je nek of schouders, dan raad ik je de circle niet aan. 

Kussen

Als je moeite hebt met zitten op de mat, kan het prettig zijn een kussen te gebruiken. Een kussen gevuld met boekweit is stevig en zakt daardoor niet in. 
Meditatie kussens zijn hiervoor uitermate geschikt. Ook fijn voor ondersteuning bij yoga houdingen of stretches (onder de knieën bij een voorover buiging of tijdens de  eindontspanning). 
Het kussen van Flowee is ook fijn onder het hoofd tijdens Pilates.
Eco yogi heeft twee varianten kussens: de 13-15 cm hoogte en 10-12 cm hoogte. Even afhankelijk hoe soepel het bekken is, kun je er voor kiezen om het lagere kussen te gebruiken. 
Je kunt altijd wat boekweit uit het kussen halen als het kussen toch iets te hoog of hard is naar jouw smaak. 

Na verloop van tijd raakt het kussen wat ‘ingezeten’ en zal hij lager worden. Dan kun je altijd door nieuwe boekweit doppen toe te voegen het kussen weer verstevigen.