Mat advies

 

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Ik ben op zoek naar een nieuwe mat, welke kan ik het beste kopen?’
Dat hangt een beetje af wat je ermee wilt doen.

Hieronder vind je uitleg per stijl en welke mat ik daarvoor aanraad. Ik raad alleen matten aan waar ik zelf daadwerkelijk ervaring mee heb. Daarnaast zijn dit erkende merken die staan voor hun kwaliteit en (veelal ook) duurzaamheid.

Pilates

Tijdens de Pilates les doe je veel oefeningen liggend op de rug, je rolt veel omhoog en af. Er komt daardoor veel druk op de wervels, zitbotten en het stuitje. Deze punten wil je zoveel mogelijk beschermen door een dikke mat te gebruiken.

Mijn favoriete mat voor Pilates is de Airex mat. Je hebt ze in diverse maten en diktes. 
In mijn studio ligt de coronella mat van 1,5 cm dikte. Deze matten geven fijne ondersteuning, maar zijn erg zwaar en moeilijk op te rollen. Deze mat kan sneller slijten door te strak oprollen. 

Mijn favoriet is de Airex Fitline is 1 cm dik en daardoor een stuk lichter en goed op te rollen. Hij heeft wel de stevigheid en steun van de Airex Coronella.
Airex matten zijn behoorlijk sterk en als je ze goed opbergt gaan ze jaren lang mee. 

Heb je liever een super lichte mat die je makkelijk opbergt en meeneemt?
Dan is de Tunturi mat wat voor jou.
Deze mat is gevoeliger voor slijtage en langdurige druk. Zorg dus dat je hem niet ergens krap opbergt. 

 

Rustige Yoga

Rustige Yoga kun je prima doen op een Pilates mat. Deze mat is wat dikker en daardoor wat zachter. Fijn als je langer in een houding zit of ligt. Maar ook een gewone yoga mat is prima geschikt, maar wellicht wat harder.
Een fijne mat voor rustige yoga vind ik de LoveGeneration Eco yogamat. Deze is zacht en net wat dikker dan een anti slip yoga mat.
Ga je vaker actieve yoga doen, zoals vinyasa, houd er dan rekening mee dat deze mat dan sneller slijt.

Vinyasa Yoga

Voor deze yoga stijl is een antislip mat prettig. Een dikkere mat rekt meer uit en geeft daardoor minder stabiliteit bij staande houdingen. Ook wil je niet dat je handen of voeten weg glijden, vandaar het anti slip relief op de mat.
Deze matten zijn vaak dunner (+/- 5 mm).

Mijn favoriete mat is Manduka. Ook de eco yogi Grip mat is een heel prettige mat.
Deze matten zijn behoorlijk slijtvast en gaan jarenlang mee.
Liever een iets minder dure mat? LoveGeneration is ook een heel fijne mat, licht in gewicht, maar heeft wel een aanweziger relief wat afdrukken kan geven op je huid.

Is er dan een mat die je voor zowel yoga als Pilates kunt gebruiken?

Zoals ik hierboven uitgelegd heb, vragen de verschillende stijlen verschillende kwaliteiten van een mat.
Heb je niet al te veel uitstekende ruggenwervels en doe je niet te veel actieve yoga, dan is de LoveGeneration eco yoga mat die een beetje van allebei heeft. Zie de link bij de rustige yoga.