Juist in deze tijd merk ik aan mijzelf en aan mijn klanten dat regelmatig bewegen er snel bij in schiet. Je zit veel thuis, hebt geen uitjes  meer, behalve dan een wandeling en naar de supermarkt. Het leven wordt wat saai.

En dat is het moment waarop de vicieuze cirkel begint. Doordat je minder beweegt, komt het lichaam minder in actie modus. Hormonale processen zullen steeds langzamer gaan, waardoor je lui, moe, futloos, minder vrolijk of je zelfs chagrijnig en depressief kunt gaan voelen.

Het dagelijks leven speelt zich alleen nog maar af in ons hoofd. En het lichaam komt tot stilstand.

 

Stilstand in het lichaam resulteert in afname van spierkracht en conditie, lang in een houding zitten leidt tot meer stijfheid.

Want als je langer in een houding stil zit, dan gaat het lichaam iets bedenken om dit vol te kunnen houden. Laten we eerlijk wezen: we zitten niet op de beste manier. We laten stoelen en banken ons comfortabel ondersteunen, we zitten voorover naar de laptop gebogen aan de keukentafel….

Hier zijn de spieren van de nek, schouders en bovenrug niet voor bedoeld. Om zichzelf te beschermen en de spieren niet volledig uit te laten putten, gaat het lichaam de spieren verstevigen. Het maakt extra bindweefsel aan.

 

Bindweefsel (fascia) is de lijm van je lichaam. Het zit in en om je spieren, het zit in en om je organen, je hersenen, je huid (overigens zijn dit beiden ook organen, maar ik wilde even extra benadrukken dat fascia écht overal zit)

 

Fascia bestaat voor 90% uit water. Is Fascia soepel, dan kan het vocht goed heen en weer glijden en zullen de spieren, je huid, je brein allemaal soepel zijn. Alles beweegt lekker en je zit goed in je vel.

Is fascia stijf, dan kan dat vocht niet meer lekker bewegen en zal het op bepaalde plekken zelfs uitdrogen. Denk aan een oud elastiekje wat gaat barsten en verpulverd. Maar fascia verpulvert niet, maar het gaat ‘plakken’. Het wordt dik en taai.

 

Op het moment dat jij dus lang voorover zit aan je computer, gaat het lichaam extra fascia aanmaken ter bescherming van de bovenrug en de nek.

‘Aaaaah ik heb zo’n stijve nek’

 

Herkenbaar?

 

Hoe krijg je fascia weer soepel en goed gehydrateerd?

Allereerst door voldoende water te drinken, want zonder dat je het door hebt is de kans best groot dat je vochtgehalte te laag is.

 

En de belangrijkste: Bewegen!

Beweeg je lichaam, beweeg je armen! Een aantal keer per dag.
Je hoeft geen uren te gaan sporten, maar je lichaam  moet bezig blijven. Anders wordt het als een auto die al wekenlang stilstaat voor de deur. (Ja echt, mijn auto wilde van het weekend niet meer starten. Moest een nieuwe accu in)

 

Dus; beweeg. Juist nu! Je blijft er positief en vrolijk van. Je ondersteunt niet alleen je spieren, maar ook je hormonale processen.
Dus ook als je geen zin, tijd, energie hebt; pak dat momentje voor jezelf!

Ik heb ook wel eens geen zin. Dat hebben we allemaal wel eens. Maar als je blijft zitten, voel je je na een uur nóg luier, moeier, futlozer. Terwijl als je wél even in actie komt, voel je je blij, vol energie en springlevend!