‘Heb jíj daar zelfs last van?’

Het ongeloof droop van haar gezicht toen ik zei dat ik ook vaak moeite heb om op de mat te stappen.

 

Deze dame was dolblij dat ze maandag avond live in mijn studio mocht komen, ‘Want online, ik snap dat allemaal niet. Ik zag al die linkjes en zoom, ik begrijp daar helemaal niets van. En dan ga ik allemaal excuses verzinnen en dan gebeurt het niet.’

 

Heel herkenbaar. Ook voor mij. Hier zijn een aantal tips om tóch thuis je matje uit te rollen:

 

 • Spreek met jezelf en huisgenoten een vaste tijd of moment af.
  Zo werd in overleg met mijn man de zondag ochtend míjn yoga ochtend. Die is heilig. Een moment voor mij alleen, zonder kinderen, even geen mama meer zijn, maar Anneroos. Met de loop der tijd kwamen er meer yoga momenten bij, maar nam ik ook genoegen met dat dus thuis doen waar de kinderen bij waren.

 

Dat moment van besluiten, je mat uitrollen en daar dan daadwerkelijk op gaan staan, is elke dag weer een hele drempel. Wat mij toch elke keer overhaalt?

 • Focus je op het gevoel wat je ervaart achteraf.
  De focus, de helderheid, de rust in mijzelf, de kracht en soepelheid in mijn lichaam, een soepele en pijnvrije rug. Daar doe ik het voor. Met een duf hoofd, even 10 minuten bewegen ben je daarna weer gefocust voor werk!

 

 • Leg je mobiel weg (tenzij je een les volgt via je mobiel)
  Dit is voor mij ook valkuil nr1. Als ik even afgeleid ben, geen zin heb in de volgende houding, is het heel verleidelijk om even Social media te checken. Of toch dat berichtje te beantwoorden. ‘Oh dit is leuk om een foto van te maken.’ En dan duurt je yoga of pilates uurtje niet een uur, maar opeens 1,5 uur. Zonde van je tijd en je focus.

 

 • Zorg voor een vaste plek in huis waar je oefent.
  Dat scheelt enorm in je mindset. Een plekje waar je altijd oefent kom je steeds sneller in je focus. Je kunt daar je spullen laten liggen, zodat je sneller op de mat stapt.

 

 • Zorg voor zo min mogelijk afleiding om je heen.

‘Hé daar is dat autootje gebleven.’

‘Schat…. We hebben lekkage!’

Echt waar. Ik deed altijd yoga in de woonkamer. Elke dag vond ik speelgoed terug onder de verwarming of kasten. Na een vakantie ontdekte ik lekkage van de badkamer. Want normaliter kijk ik nooit zo gefocust naar het plafond. Oefen in een kamer waar je zo min mogelijk afgeleid wordt en dus niet de neiging krijgt om je practice te onderbreken om op te ruimen of schoon te maken.

 

Een extra tip:

Spreek af dat huisgenoten je een uurtje niet storen.
Open deur? Probeer het maar eens. Altijd als jij even zelf bezig bent, willen de kinderen wat pakken van de kamer, willen ze bij jou zijn. Kan je man iets niet vinden en heeft jou nodig.
Dit vraagt even wat opvoeding. Maar als jij duidelijk kunt maken dat je in 10-30 minuten of een uur weer helemaal tot hun beschikking staat, ontspannen bent en weer helemaal in je kracht, dan heeft dat ook een positief effect op hun.

 

 

Dus wat weerhoud jou er van om op de mat te stappen? We willen allemaal wel sterk, soepel en pijnvrij zijn. Maar door te dromen kom je er niet. Je zult het moeten dóen.

En door het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken en je vooral te blijven herinneren waaróm je Pilates of Yoga doet wordt het steeds makkelijker.

 

Breng deze 5 tips nu in de praktijk!

In de Inner Movements Online Community (IMOC) geef ik live lessen. Je hoeft dan alleen maar klaar te gaan zitten en zoom aan te zetten.

Liever op een ander moment? Dan vind je op de On demand pagina’s in een handig overzicht een les die bij je past. Actieve yoga, rustige yoga, pilates of 10 minuten lesjes. Alles met beschrijving hoe lang de les duurt, wat het thema is. Zodat jij heel snel kunt kiezen en iets kunt gaan DOEN.

 

Want onthoud; Ons lichaam is gemaakt om te bewegen!

 

Heel veel succes! En ik verwelkom je graag in de IMOC (Inner Movements Online Community)!

Meld je aan via:

Online Community